logo de baanbrekers

EC10

De electro klasse is sterk groeiende binnen onze vereniging en wordt steeds populairder vanwege de hoge snelheden en langere rijtijden die tegenwoordig gehaald worden. Fluisterstil halen de modellen met gemak een topsnelheid van 90 km/h of hoger. Dit is mede mogelijk door de nieuwe technieken zoals brushless motoren en LiPo accu's.

info elec 1Electro modellen zijn relatief simpel te bouwen waardoor ze perfect zijn als instapklasse voor de beginnende racer. Het meest populair zijn de 4-WD touring cars, deze zijn 4-wiel aangedreven en voorzien van alle denkbare afstelmogelijkheden. Binnen onze vereniging rijden we clubwedstrijden in de schaal 1:10 wat ook de meest gangbare schaal is tijdens nationale en internationale wedstrijden.

4WD Touring Car.
Sinds 1995 zijn deze 4WD modellen sterk in opkomst en worden ze nog steeds verder ontwikkeld. Sterker nog, 4WD touring cars zijn op dit moment toonaangevend binnen de electro klasse. Door hun vele afstelmogelijkheden zijn ze goed te vergelijken met 1:1 modellen die je bijvoorbeeld op Zandvoort ziet rijden. Je kan de ophanging van een touring car helemaal naar je eigen hand afstellen zodat je alles uit je chassis kan halen aangaande grip, stuurgedrag en bochtensnelheid. De gebruikte rubber banden zijn er tegenwoordig in veel verschillende compounds en hardheden. De laatste jaren wordt er tijdens grote wedstrijden (ETS, NK, EK en WK's) gereden op een verplicht gestelde band.

Pan Car 1:10 en 1:12.
Sinds de jaren 80 waren het de pan cars die de dienst uitmaakte op de circuits. Deze snelle 2WD direct achterwiel aangedreven modellen halen extreem hoge topsnelheden gecombineerd met een erg hoge bochtensnelheid. De relatief eenvoudige chassis zijn simpel af te stellen, maar halen alles uit je
info elec 2stuurmanskunsten, zeker de kleine 1:12 modellen. Pan cars maken gebruik van speciale foam banden die verkrijgbaar zijn in verschillende hardheden (shore's). Sinds drie jaar zijn de 1:10 pan cars bezig aan een comeback, zeker met de zogenaamde Pro-Ten modellen die sterk lijken op een LeMans auto, maar ook de World GT's nemen in grote getale toe. Racen met 1:12 modellen wordt voornamelijk alleen nog in de wintermaanden gedaan op een indoor tapijt circuit. Naast enkele lokale wedstrijden worden er op dit moment worden er alleen nog WK's gereden met de 1:12 modellen.

Clubwedstrijden.
Binnen onze vereniging worden jaarlijks zes clubwedstrijden verreden in de electro klasse. Iedereen die lid is van M.A.C. de Baanbrekers kan hieraan meedoen. De wedstrijden worden verreden in de klasse 4WD Touring car Stock en Modified. In de Stock klasse rijden we allemaal met dezelfde snelheidsregelaar en motor. Dit zijn de SpeedPassion Cirtix snelheidsregelaar (SP12280) en de Speedpassion V3.0 13,5T motor (SP138135V3). De modified klasse is vrij en mag je alle motoren en regelaars gebruiken. De banden zijn vrij tijdens clubwedstrijden, mits het rubber banden zijn.

info elec 3Zomeravond Competitie.
Speciaal voor de electro klasse worden in de zomermaanden een aantal zomeravond wedstrijden georganiseerd. Op deze avonden wordt er in dezelfde klassen gereden als de clubwedstrijden, echter mag iedereen aan deze wedstrijden meedoen, ook niet leden. Een mooie gelegenheid om in competitieverband een keer op ons circuit te rijden. Deze wedstrijden vinden altijd plaats op zaterdagavond.

Gelezen: 224 keer Laatst aangepast op vrijdag 01 oktober 2021 11:38

MAC de Baanbrekers

Baanvelden 11

Ruchphen

macdebaanbrekers.nl